Current Affairs Quiz – September | Last 6 Months Current Affairs

Gk Sangrah

Current Affairs Quiz – September 2025

Use our in-depth monthly current affairs to stay informed. We offer in-depth analysis of the most significant news and happenings every month, touching foreign affairs, sports, science, technology, politics, and economics.
For those preparing for competitive exams, our current affairs of the month is specifically designed to provide you with reliable and pertinent information. Use our carefully selected monthly current affairs Mcq to stay informed and prepared for any situation.

Current Affairs Quiz – September 2025


Multiple choice question answer of latest current affairs:

Q.1.What is the name of the Tirupati Urban Development Authority's (TUDA) huge effort to bring back life and save the Swarnamukhi river?

a) Operation SWARNA
b) Operation PRAKRITI
c) Operation KALYANI
d) Operation TIRUPATI

Correct Answer: A [Operation SWARNA]

Notes:
Operation SWARNA (Swarnamukhi Waterbody Action for River and Nala Awareness) was started by the Tirupati Urban Development Authority (TUDA).

Q 2. Which important Atlantic ocean circulation is in danger of collapse as per a recent study published in Environmental Research Letters?

a) Canary Current
b) Kuroshio Current
[C] Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC)
[D] Labrador Current

Correct Answer: C [Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC)]

Q.3 ICC Women’s ODI World Cup 2025 hosted in which country in September 2025?
a) England
b) Australia
c) India
d) South Africa

Answer: c) India

Q.4 In September 2025, India agreed with which country to establish their first-ever
cross-border railway projects?
a) Nepal
b) Bangladesh
c) Bhutan
d) Myanmar

Answer: c) Bhutan

Q.5 India won Asia Cup title in September 2025 in Dubai by defeating which country in
the final?
a) Sri Lanka
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) Afghanistan

Answer: b) Pakistan

Q.6 India’s Cold Desert Biosphere Reserve, included in UNESCO’s World Network of
Biosphere Reserves in September 2025, is situated in which state?
a) Uttarakhand
b) Himachal Pradesh
c) Sikkim
d) Arunachal Pradesh

Answer: b) Himachal Pradesh

Q.7  Indian Air Force officially bid farewell to which legendary fighter aircraft in
September 2025?
a) Jaguar
b) Mirage 2000
c) MiG-21
d) Tejas

Answer: c) MiG-21

Gk Sangrah
Gk Sangrah Current Affairs Quiz September 2025


Q 8. Under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana launched in September 2025, 75 lakh
women across Bihar received how much financial assistance each in the first phase?
A) ₹5,000
B) ₹7,500
C) ₹10,000
D) ₹25,000

Answer: C) ₹10,000

Q 9. The UAE unveiled its first Sovereign Mobility Cloud at the Dubai World Congress
for Self-Driving Transport (24–25 September 2025). Which global technology platform
powers this initiative?
a) Amazon Web Services
b) Google Cloud
c) Microsoft Azure
d) Oracle Cloud

Answer: c) Microsoft Azure

Q 10. On 24 September 2025, protests in Ladakh demanding statehood and Sixth Schedule
inclusion turned violent in which city?
a) Kargil
b) Leh
c) Srinagar
d) Jammu

Answer: b) Leh

Q11. Where is World Food India 2025 being held from 25–28 September 2025?
a) Pragati Maidan, New Delhi
b) Bharat Mandapam, New Delhi
c) India Expo Mart, Greater Noida
d) BIEC, Bengaluru

Answer: b) Bharat Mandapam, New Delhi

Q12. On 24 September 2025, the Union Cabinet approved the addition of how many
MBBS seats in government medical colleges under the new phase of the scheme?
a) 3,000
b) 5,023
c) 7,500
d) 10,000

Answer: b) 5,023

Gk Sangrah 
Gk Sangrah Current Affairs Quiz September 2025


Q13. In September 2025, the Appointments Committee of the Cabinet approved the
extension of service of which officer as the Chief of Defence Staff (CDS) up to May
2026?
a) General Manoj Pande
b) General Anil Chauhan
c) General Bipin Rawat
d) General Deepak Kapoor

Answer: b) General Anil Chauhan

Q14. What is the theme of the 80th session of the United Nations General Assembly
(UNGA) in 2025?

a) Global Peace and Security in the 21st Century
b) Better Together: 80 Years and More for Peace, Development and Human Rights
c) Towards a Sustainable and Inclusive Future
d) Strengthening Multilateralism for Global Growth

Answer: b) Better Together: 80 Years and More for Peace, Development and Human Rights

Q15 On 23 September 2025, Defence Minister Rajnath Singh inaugurated a defence
manufacturing facility of Tata Advanced Systems Limited (TASL) in which country?
a) Egypt
b) Morocco
c) Kenya
d) South Africa

Answer: b) Morocco

Q16. What is the name of the world’s largest government-funded health assurance
scheme, which completed 7 years in September 2025?
a) Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY)
b) Rashtriya Swasthya Bima Yojana
c) Janani Suraksha Yojana
d) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
Answer: a) Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY)

Q17. Which film won the Best Feature Film award at the 71st National Film Awards for
the year 2023?
a) Kathal: A Jackfruit Mystery
b) 12th Fail
c) Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani
d) Mrs. Chatterjee vs. Norway

Answer: b) 12th Fail (On 23 September 2025, President Droupadi Murmu presented the 71st National Film Awards for the year 2023 in New Delhi.)


Gk Sangrah 
Gk Sangrah Current Affairs Quiz September 2025



Q18. When is the 10th National Ayurveda Day being celebrated?
a) 21 September 2025
b) 22 September 2025
c) 23 September 2025
d) 24 September 2025

Answer: c) 23 September 2025

Q19. Under the new GST reforms, implemented from 22 September 2025, how many main
tax slabs are there?
a) 3 (5%, 12%, 18%)
b) 4 (5%, 12%, 18%, 28%)
c) 2 (5% and 18%)
d) Only 1 (5%)

Answer: c) 2 (5% and 18%)

Q20. Which three countries formally recognized the State of Palestine on 21 September
2025?
a) UK, Canada, Australia
b) UK, France, Germany
c) Canada, USA, Australia
d) UK, Israel, Belgium

Ans: a) UK, Canada, Australia

Q21. Who was honoured with the Dadasaheb Phalke Award 2023?
a) Mammootty
b) Mohanlal
c) Rajinikanth
d) Kamal Haasan

Answer: b) Mohanlal
Notes:
Malayalam superstar Mohanlal received the Dadasaheb Phalke Award 2023, India’s
highest cinematic honour, at the 71st National Film Awards on 23 September 2025.

Q22. What is the H-1B visa, for which the fee was hiked to $100,000 in September 2025?
A) A tourist visa for short-term visits to the U.S.
B) A work visa for skilled foreign professionals in specialized fields
C) A student visa for higher education in the U.S.
D) A permanent residency card (Green Card)

Answer: B) A work visa for skilled foreign professionals in specialized fields


Gk Sangrah 
Gk Sangrah Current Affairs Quiz september 2025

Q23. Who won the gold medal in the 48 kg and 57 kg categories at the World Boxing
Championships 2025?
a) Nikhat Zareen and Lovlina Borgohain
b) Minakshi Hooda and Jaismine Lamboria
c) Mary Kom and Saweety Boora
d) Nitu Ghanghas and Sarita Devi

Answer: b) Minakshi Hooda and Jaismine Lamboria

Q24. Where was India’s first bamboo-based bio-refinery inaugurated by PM Modi in
September 2025?
a) Dibrugarh, Assam
b) Numaligarh, Golaghat district, Assam
c) Guwahati, Assam
d) Silchar, Assam

Answer: b) Numaligarh, Golaghat district, Assam

Q.25 What is the minimum attendance required by CBSE to be eligible for Class 10 and
12 board exams from 2025 onwards?
a) 60%
b) 65%
c) 70%
d) 75%

Answer: d) 75%

Q26. On 14 September, in which year did the Constituent Assembly adopt Hindi in
Devanagari script as the official language of India?
a) 1947
b) 1948
c) 1949
d) 1950

Answer: c) 1949

Q27. On which date is the International Day of Democracy observed every year?
a) 14 September
b) 15 September
c) 16 September
d) 10 December

Answer: b) 15 September

Q28. India defeated Pakistan by 7 wickets in Dubai in the Asia Cup 2025 on 14 September
2025. Who was awarded Player of the Match?
a) Hardik Pandya
b) Shaheen Afridi
c) Kuldeep Yadav
d) Suryakumar Yadav

Answer: c) Kuldeep Yadav

Q29. Who became Nepal’s first woman Prime Minister on September 12, 2025?
a) Bidhya Devi Bhandari
b) Sushila Karki
c) Onsari Gharti Magar
d) Sujata Koirala

Answer: b) Sushila Karki


Gk Sangrah
Gk Sangrah Current Affairs Quiz september 2025



Q30. What is the name of Mizoram’s first-ever rail connection, inaugurated in September
2025?
a) Silchar–Aizawl Line
b) Bairabi–Sairang Line
c) Agartala–Aizawl Line
d) Guwahati–Sairang Line

Answer: b) Bairabi–Sairang Line

Q31. Mauritius PM Dr. Navinchandra Ramgoolam, who visited India from September 9–
16, 2025, has ancestral roots in which Indian state?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Gujarat
d) Tamil Nadu

Answer: b) Bihar

Q32. Fitch Ratings recently (in September 2025) revised India’s GDP growth forecast for
FY2025 from:
a) 6.0% to 6.5%
b) 6.5% to 6.9%
c) 6.8% to 7.2%
d) 7.0% to 7.5%

Answer: b) 6.5% to 6.9%

Q33. What is the theme of the International Day of Peace 2025, observed on 21 September
2025?
a) Building Bridges for Peace
b) Act Now for a Peaceful World
c) Climate Action for Peace
d) Youth for Harmony

Ans: b) Act Now for a Peaceful World

Q34. The Indian Army commemorated the diamond jubilee of which war in September
2025?
a) Kargil War
b) 1971 India-Pakistan War
c) 1965 India-Pakistan War
d) World War II

Answer: c) 1965 India-Pakistan War

Q35. Who has been appointed as the new Director General of the Central Industrial
Security Force (CISF) in September 2025?
a) Rahul Rasgotra
b) Praveer Ranjan
c) Praveen Kumar
d) Rajwinder Singh Bhatti

Answer: b) Praveer Ranjan

Q36. Which paramilitary force does Praveen Kumar take charge of from October 2025?

a) CRPF
b) BSF
c) ITBP
d) CISF

Answer: c) ITBP

Q37. With the addition of 7 natural heritage sites in September 2025, what is the total
number of Indian sites in UNESCO’s Tentative List?

a) 59
b) 65
c) 69
d) 72

Answer: c) 69


Q38. Which countries, besides India, participated in Zapad-2025, held in September 2025?

a) Iran, Bangladesh, Burkina Faso, Congo, Mali
b) China, Nepal, Sri Lanka, Bhutan
c) USA, UK, France, Germany
d) Japan, South Korea, Vietnam, Thailand

Answer: a) Iran, Bangladesh, Burkina Faso, Congo, Mali

Q39. In September 2025, the Department of Posts (DoP) and BSNL signed an MoU to
expand mobile connectivity across India. How will this be achieved?

a) By setting up new telecom towers in rural areas
b) By using Post Offices as points of sale for BSNL SIM cards and recharge services
c) By launching a joint 5G network across the country
d) By providing free internet connections through postmen

Answer: b) By using Post Offices as points of sale for BSNL SIM cards and recharge
services

Q40. What was the main reason for strained India–U.S. trade ties in 2025 ?

a) Dispute over IT services
b) 50% tariffs on Indian goods linked to Russian crude imports
c) Ban on agricultural exports
d) Intellectual property disputes

Answer: b) 50% tariffs on Indian goods linked to Russian crude imports

Q41. Who has been announced as the new lead sponsor of Team India in September 2025?
a) Dream11
b) Apollo Tyres
c) BYJU’S
d) Paytm

Answer: b) Apollo Tyres

Q42. The 17th Asia Cup 2025 is being played from September 9–28, 2025 in which
country?
a) India
b) Pakistan
c) UAE
d) Sri Lanka

Answer: c) UAE

Q43. Which ministry launched Adi Sanskriti, the world’s first Digital Tribal University,
launched?
a) Ministry of Culture
b) Ministry of Tribal Affairs
c) Ministry of Education
d) Ministry of Skill Development

Answer: b) Ministry of Tribal Affairs

Gk Sangrah 
Gk Sangrah Current Affairs Quiz september 2025


Q44. Who was elected as the 15th Vice President of India in September 2025?
a) Justice B. Sudershan Reddy
b) CP Radhakrishnan
c) Jagdeep Dhankhar
d) Venkaiah Naidu

Answer: b) CP Radhakrishnan

Q45. Who resigned as Prime Minister of Nepal on 9 September 2025?
a) Pushpa Kamal Dahal
b) Sher Bahadur Deuba
c) KP Sharma Oli
d) Ramesh Lekhak

Answer: c) KP Sharma Oli

Q46. Who is the newly appointed head coach of the Indian football team in 2025?
a) Igor Stimac
b) Khalid Jamil
c) Stephen Constantine
d) Clifford Miranda

Answer: b) Khalid Jamil

Q47. In September 2025, massive youth-led protests by ‘Gen Z’ erupted in Kathmandu,
Nepal. What was their main demand?
a) Restoration of dissolved Parliament
b) Withdrawal of social media ban
c) Reduction of fuel prices
d) Resignation of the Prime Minister

Answer: b) Withdrawal of social media ban

Q48. Name of the Japanese Prime Minister who resigned on September 2025 after 11
months in office?
a) Fumio Kishida
b) Shigeru Ishiba
c) Shinjiro Koizumi
d) Sanae Takaichi

Answer: b) Shigeru Ishiba

Q49. Which Indian filmmaker won the Best Director award in the Orizzonti section at the
82nd Venice Film Festival (2025)?
a) Mira Nair
b) Anuparna Roy
c) Zoya Akhtar
d) Rima Das

Answer: b) Anuparna Roy

Q50. Who won the 2025 U.S. Open men’s singles title?
a) Novak Djokovic
b) Rafael Nadal
c) Jannik Sinner
d) Carlos Alcaraz

Answer: d) Carlos Alcaraz

Q51. Which team won the 2025 Men’s Asia Cup Hockey Championship held Rajgir, Bihar?

a) Pakistan
b) Japan
c) India
d) South Korea

Answer: c) India

Q52. Who is the current Prime Minister of Bhutan who visited India in September 2025?
a) Lotay Tshering
b) Tshering Tobgay
c) Jigme Khesar Namgyel
d) Lyonpo Dorji

Answer: b) Tshering Tobgay

Q53. The Ganesh Visarjan ritual is traditionally performed on which day of the Hindu
lunar calendar?
a) Ashtami Tithi of Bhadrapada
b) Dashami Tithi of Bhadrapada
c) Chaturdashi Tithi of Bhadrapada
d) Purnima Tithi of Bhadrapada

Answer: c) Chaturdashi Tithi of Bhadrapada

Q54. Teachers’ Day in India is celebrated on September 5th to mark the birth anniversary
of which former President of India?
a) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
b) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan
c) Dr. Rajendra Prasad
d) Dr. Zakir Husain

Answer: b) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

Q55. Which legendary king’s annual return is celebrated during Onam?
a) King Ashoka
b) King Vikramaditya
c) King Mahabali
d) King Harsha

Answer: c) King Mahabali

Q56. What GST slabs were retained after scrapping the 12% and 28% rates in September
2025?
a) 5% and 18%
b) 12% and 18%
c) 5% and 28%
d) 0% and 12%

Answer: a) 5% and 18%

Q57. As per the new Guidelines issued in Sept 2025 for Co-location of Anganwadi Centres,
where will the Anganwadi Centres be located?
a) Inside Primary Health Centres
b) In Community Halls
c) Within School Premises
d) At Panchayat Offices

Answer: c) Within School Premises

Q58. The ₹1,500 crore Incentive Scheme approved by the Government in September 2025
to develop recycling capacity of critical minerals will be implemented under which
mission?
a) Make in India Mission
b) National Mineral Development Mission
c) National Critical Mineral Mission (NCMM)
d) Self-Reliant Minerals Initiative

Answer: c) National Critical Mineral Mission (NCMM)


Gk Sangrah 
Gk Sangrah Current Affairs Quiz September 2025



Q59. Who is the current Prime Minister of Singapore who visited India in September
2025?
a) Lee Hsien Loong
b) Lawrence Wong
c) Tharman Shanmugaratnam
d) Halimah Yacob

Answer: b) Lawrence Wong

Q60. Where is Tata Electronics building India’s first semiconductor fabrication plant?
a) Bengaluru, Karnataka
b) Dholera, Gujarat
c) Noida, Uttar Pradesh
d) Hyderabad, Telangana

Answer: b) Dholera, Gujarat

Q61. Who chaired the 56th GST Council Meeting held in New Delhi on 3 September 2025?
a) Prime Minister Narendra Modi
b) Nirmala Sitharaman
c) Piyush Goyal
d) Rajnath Singh

Answer: b) Nirmala Sitharaman

Q62. What is the name of India’s first fully Made-in-India semiconductor chip unveiled in
2025?
a) Shakti-2101
b) Vikram-3201
c) Aryabhata-2000
d) Chandrayaan-1601

Answer: b) Vikram-3201

Q63. Where was Semicon India 2025 held from 2–4 September 2025?
a) Bengaluru
b) Gandhinagar
c) Greater Noida
d) New Delhi (Yashobhoomi)

Answer: d) New Delhi (Yashobhoomi)

Gk Sangrah
Gk Sangrah Current Affairs Quiz september 2025


Q64. The 21st edition of the India–US Joint Military Exercise Yudh Abhyas 2025, from 1–
14 September 2025 held at:
a) Fort Wainwright, Alaska
b) Fort Bragg, North Carolina
c) Fort Hood, Texas
d) Camp Humphreys, South Korea

Answer: a) Fort Wainwright, Alaska

Q65. Who has been appointed as the 29th Controller General of Accounts (CGA) in
September 2025?
a) Meena Agarwal
b) TCA Kalyani
c) Arvind Saxena
d) Soma Roy Burman

Answer: b) TCA Kalyani

Q66. The 25th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Heads of State Council Summit
(2025) was held in:
A. Beijing
B. Tianjin
C. Moscow
D. New Delhi

Answer: B. Tianjin

Q67. Which Indian organisation won the 2025 Ramon Magsaysay Award?
A. Pratham Foundation
B. Smile Foundation
C. Educate Girls (Foundation to Educate Girls Globally)
D. Akshaya Patra Foundation

Answer: C. Educate Girls (Foundation to Educate Girls Globally)

Thank You !

Post a Comment

0 Comments